frank van den eeden ontvangt vlaamse cultuurprijs voor film 2013-2014

This post is also available in: English (Engels) Français (Frans)

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Film 2013-2014 overhandigd aan Director of Photography Frank van den Eeden. De uitreiking vond plaats tijdens het jaarlijkse Gala van de Ensors in het Casino Kursaal in Oostende. De jury koos voor Frank van den Eeden omwille van zijn bijzonder dramaturgische inzichten en zijn houding en werkethiek die als voorbeeld kunnen dienen voor collega’s en de jongere generatie.

Uit het jury verslag:

De invulling die Frank van den Eeden geeft aan het vak van Director of Photography (D.O.P.) typeert zich door enkele uitzonderlijke gaven. Door zijn bijzondere dramaturgische inzichten beperkt zijn werk zich niet tot het maken van mooie beelden, maar staat het helemaal in functie van het verhaal. Daarnaast waakt hij als geen ander over de stijl van een film en realiseert deze volledig volgens de visie van de regisseur en in functie van wat de film nodig heeft. Van bij de voorbereiding tot bij de laatste afwerking, maanden na de opnames, stelt hij het resultaat voorop van de films waaraan hij werkt. Zijn talent om zich steeds ten dienste te stellen van een project maakt hem wellicht een van de meest veelzijdige D.O.P.’s van Vlaanderen. Bovendien straalt Frank van den Eeden op een natuurlijke manier rust uit waardoor elke filmploeg hem onmiddellijk respecteert. Dit is een niet te onderschatten gave voor een D.O.P. als centrale figuur op een filmset.

Frank van den Eeden heeft altijd gekozen voor een breed werkgebied. Zolang hij kan werken met een regisseur met een visie, vormt elk project een mogelijke uitdaging. Zo komt zijn naam voor in de generiek van verschillende filmgenres en televisieseries. Zowel regisseurs van publieksfilms als van doorgedreven auteurscinema vinden wat ze zoeken bij Frank. Door de jaren heen heeft hij een schare aanhangers verzameld over de hele Vlaamse filmwereld. Een breed en mooi palmares is hiervan het resultaat, onder meer ‘Kid’, ‘De behandeling’, ‘Het vonnis’, ‘The Invader’, ‘Swooni’, ‘Unspoken’, ‘Dossier K’ of ‘Een ander zijn geluk’. En dan vergeten we nog de ontelbare kortfilms…

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz: “‘Het oog van de meester maakt het paard vet’. Het oog van Frank van den Eeden tilt een film op.”

 

by Frank Van Den Eeden
Frank Van Den Eeden